• Revoluţia votului începe cu tine

    Dacă spui acum aceste trei lucruri simple, cine aude vocea ta?

    Aproape 30 de ani de libertate de a alege,

    Aproape 7 mandate prezidenţiale,

    Aproape 4 preşedinţi...

    Fiecare atât de aproape de promisiunile sale...

    Şi totuşi atât de departe de îndeplinirea lor...

    Acum, la aproape 30 de ani de la „Revoluţia din decembrie '89”,

    E timpul pentru o nouă revoluţie: cea a votului!

    Foloseşte principala armă a unui cetăţean într-o democraţie:

    VOTUL! Votează-ţi viitorul tău şi al copiiilor tăi!

    Indiferent că votezi pentru sau împotriva cuiva sau chiar împotriva tuturor

    Eşti liber să alegi! Eşti liber să votezi! Pe 10 şi 24 noiembrie!

    Eşti liber să strigi: „VREAU PREŞEDINTE!”

    O campanie împotriva încremenirii civice, marca Gândul & Mediafax!

    #vreaupresedinte

Provocarea lui Klaus Iohannis pentru Victor Ponta: dezbatere prezidenţială la Facultatea de Drept

6 nov 2014 46482 afisari
Provocarea lui Klaus Iohannis pentru Victor Ponta: dezbatere prezidenţială la Facultatea de Drept

Klaus Iohannis a spus, joi, într-o conferinţă de presă de la Cluj-Napoca, că imunitatea prezidenţială va fi primul lucru la care va renunţa în momentul în care va câştiga alegerile. „Voi solicita ferm să se renunţe la alineatul care se referă la imunitatea preşedintelui”, a dat asigurări Iohannis, care a vorbit şi despre felul în care imunitatea parlamentarilor poate împiedica bunul mers al justiţiei.  „Voi fi garantul statului de drept şi a justiţiei independente. Sunt total împotrivă şi nu voi accepta o lege a amnistiei şi graţierii aşa cum este ea gândită în sertarele pesediste. (...) Nu voi graţia niciodată un politican condamnat pentru fapte de corupţie”.

„Îmi permit astăzi să afirm că domnul candidat Victor Ponta este un pericol penru România. Domnul Victor Ponta este un pericol pentru democraţia din România prin modul în care ştie să conducă PSD, prin felul cum reacţionează la probleme societăţii şi prin felul în care vrea să deturneze natura problemelor. Domnul Victor Ponta este un pericol pentru economia românească, promite pomeni electorale în stânga şi în dreapta, dar este incapabil să prezinte un proiect de buget pentru anul 2015”, a acuzat candidatul ACL la preşedinţie.

Tenisul cu dezbaterile

Candidaţii la prezidenţiale s-au eschivat în ultimele zile de la o dezbatere electorală, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În timp ce Victor Ponta deja şi-a aranjat patru apariţii televizate săptămâna viitoare, sub formă de dezbatere, cu sau fără prezenţa lui Klaus Iohannis, liderul ACL îşi doreşte o confruntare într-un mediu nepartizan, pe un teren neutru.

Cea mai recentă invitaţie pentru o dezbatere electorală a venit din partea Universităţii de Vest din Timişoara. Rectorul Marilen Pirtea a propus ca o astfel de confruntare între Klaus Iohannis şi Victor Ponta să aibă loc în Aula Magna a universităţii. Dacă liderul ACL a acceptat, destul de rapid, invitaţia, punctând faptul că se împlinesc 25 de ani de la Revoluţie, candidatul PSD a preferat, mai degrabă, să meargă la televizor.

“Este nevoie de o dezbatere, o dezbatere publică între mine şi domnul Ponta. Am primit cu bucurie invitaţia Universităţii de Vest din Timişoara şi mi s-ar părea un lucru excepţional de bun ca această întâlnire planificată să aibă loc în Timişoara, după 25 de ani de la Revoluţia română. O dezbatere pe teren neutru nu poate să fie într-un studio al unei televiziuni private. După părerea mea, un minim respect faţă de media presupune o platformă la care au absolut toţi acces”, a precizat Iohannis miercuri.

În viziunea lui Victor Ponta, însă, ar trebui să aibă loc patru dezbateri, fiecare la câte un post de televiziune: luni la România TV, marţi la Realitatea TV, miercuri la B1 TV şi joi la Antena 3, fiecare de câte 90 de minute. De altfel, premierul a aranjat deja cele patru apariţii televizate. În cazul în care Iohannis nu va da curs invitaţiei, pe care, de altfel, liderul ACL a evitat-o, Victor Ponta a spus că va participa singur la respectivele emisiuni.

Conform unei tradiţii mai vechi, şi televiziunea publică a lansat o invitaţie celor doi candidaţi pentru o dezbatere electorală, care ar putea avea mai mulţi moderatori de la toate televiziunile. În viziunea şefului TVR, dezbaterea ar putea fi organizată la Parlament. Temele de dezbatere pe care Stelian Tănase le-a propus ar putea fi atribuţiile preşedintelui şi probleme de politică externă şi de politică internă.

Printre primii care au cerut o dezbatare între candidaţi au fost cei de la Institutul de Politci Publice. Încă dinaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, IPP a lansat ideea unei dezbateri între primii şase candidaţi la alegerile prezidenţiale. Reprezentanţii IPP s-au lovit însă de refuzul lui Victor Ponta, care a spus că va participa la această confruntare doar dacă vor fi prezenţi toţi cei 14 candidaţi. În acest sens, IPP a lansat invitaţii către toţi competitorii, însă Călin Popescu Tăriceanu a refuzat, pretextând că „programul nu-i permite să participe”. În sens logic, cum nu puteau fi prezenţi toţi cei 14, Victor Ponta nu a dat curs invitaţiei, aşa că IPP a anulat.

Alte articole recomandate

Comentarii