Se repetă bătaia de joc din primul tur? Cum sabotează partidele votul românilor din străinătate duminica aceasta

Dacă impedimentele deja existente cu privire la şansele ca toţi românii din străinătate dornici să voteze să o poată face, există încă o problemă: numeroşi reprezentanţi ai partidelor arondaţi secţiilor de votare din afara ţării şi-au anunţat intenţia de a lipsi de la votul de duminică. Aşa s-a întâmplat şi în primul tur de scrutin, după cum gândul a relatat la momentul respectiv.
Problema ne conduce la o complicată dispută instituţională, precum şi la o serie de consecinţe care periclitează desfăşurarea votului de duminică. Pe scurt, şirul evenimentelor este după cum urmează:
- partidele anunţă reprezentanţi în secţii -> se trasează componenţa secţiilor, cu preşedinte din partea MAE şi trimişii partidelor -> după haosul din primul tur, MAE a alcătuit, împreună cu BEC, o listă de diplomaţi care să fie folosiţi pentru completarea comisiilor până la numărul maxim, de şapte membri -> unii dintre reprezentanţii partidelor nu vin duminică la vot -> ei nu pot fi înlocuiţi din lista de diplomaţi, pentru că BEC spune că legea nu o permite -> secţiile rămân cu mai puţini oameni -> ştampilele şi cabinele de vot cu care au fost completate secţiile (până la maximul de şapte) după scandalul primului tur nu pot fi, teoretic, folosite -> Biroul pentru Străinătate şi BEC susţin că, dacă vede coada de români, preşedintele secţiei poate decide, pe proprie răspundere, să îi dea unui membru al comisiei mai multe ştampile şi cabine în subordine, însă, dacă vreo ştampilă se rătăceşte, este vina lui.
Noul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a precizat la începutul săptămânii că „în mai multe locuri, rata mică de vot a fost datorată faptului că au fost comisiile incomplete" şi „au lipsit cam 120 de reprezentanţi ai partidelor politice”.
Menţionăm că astăzi sunt anunţate noi proteste, atât în oraşe din România, cât şi din străinătate, pe subiectul alegerilor prezidenţiale. Detalii, AICI.
Analiza problemei, pe întrebări:
Nr. 1: De ce nu e folosită lista de diplomaţi pentru acoperirea absenţilor?
Toate instuţiile responsabile de alegeri contactate azi de gândul au confirmat că există semnale clare că „mulţi” (aprecierea îi aparţine Biroului Electoral pentru Străinătate) reprezentanţi ai partidelor nu se vor prezenta la secţia de vot: „Avem semnale că mulţi reprezentanţi ai partidelor nu vor veni”, a spus Andra Asănică, locţiitor al preşedintelui BES.
Problema principală pe care o presupune „chiului” lor este că absenţii din ziua votului nu pot fi înlocuiţi, pentru a ajuta ca procesul de vot să meargă mai bine. MAE a făcut o solictare în acest sens, pe care BEC a respins-o (vezi foto).
Biroul a explicat azi, la cererea gândul, prin purtătorul de cuvânt, Marian Muhuleţ, că absenţii partidelor trebuie înlocuiţi tot cu reprezentanţi ai partidelor. „Locul e al partidului”, a punctat Muhuleţ.
„Legea nu permite înlocuirea reprezentanţilor din partea partidelor politice cu personal MAE. Excepţie o face situaţia în care nu există reprezentanţi ai unui partid politic în procesul verbaş. În acest caz, poate fi suplimentat numărul de membri până la maximul de 7. În Londra - secţia de votare nr. 1, au fost numiţi 6 reprezentanţi de partide, plus preşedintele, din partea MAE”, a explicat pentru gândul Iolandanda Costide, reprezentant ACL în secţia din sediul ICR Londra. Gândul a confirmat aceste declaraţii şi pe canale oficiale.
„Dacă partidele nu îşi trimit reprezentanţii sau aceştia nu se prezintă, nu pot fi înlocuiţi. MAE nu poate inlocui reprezentanţi ai partidelor decât pentru a constitui numărul minim legal permis, ca o comisie de vot să poată funcţiona”, a adăugat Costide.
Cu alte cuvinte, dacă o comisie de vot are în documentul de constituire doar cinci membri - preşedintele (MAE) + patru reprezentanti de partide, atunci mai pot fi numiţi încă doi reprezentanţi în comisia de vot, până la şapte. Dar, dacă din cei patru nu se prezintă doi, MAE nu îi poate înlocui, ne-a mai explicat reprezentanta ACL.
MAE şi Biroul Electoral pentru Străinătate ne-au confirmat că au completat comisiile în secţiile din străinătate, dar încă se mai lucrează cu partidele, care sunt îndemnate să îşi trimită oamenii în ziua votului.
Nr. 2: Ce efect au absenţii politici?
Gândul a arătat deja (AICI şi AICI) că propunerile MAE, atât prin vocea fostului, cât şi a actualului ministru de Externe, pentru organizarea turului al doilea de scrutin al alegerilor prezidenţiale, nu sunt nici pe departe suficiente pentru ca românii din străinătate să poată vota (estimând o creştere a alegătorilor care se prezintă cel puţin la fel ca prezenţa de la turul doi din 2009 - cu toate că se aşteaptă ca anul acesta să fie mult mai mare, şi în semn de protest faţă de problemele din primul tur). Astfel, că absenţii nu fac decât să complice şi mai mult problema.
Mai mult, procedural, un membru al secţiei de vot răspunde de o ştampilă şi o cabină de vot. Cum, după scandalul din primul tur, toate ştampilele şi cabinele (acolo unde spaţiul fizic a permis-o) au fost suplimentate la numărul maxim de şapte, absenţii fac redundante aceste eforturi de suplimentare.
Nr. 3: Ce se poate face pentru a nu ţine ştampilele la sertar şi alegătorii la coadă?
Am întrebat, pe tot parcursul zilei, ce se întâmplă cu ştampilele suplimentate, în condiţiile în care reprezentanţi de-ai partidelor ar lipsi. Răspunsurile, însă, diferă:
„Numărul de ştampile folosite, trebuie să fie egal cu membrii în comisia de vot, egal cu numărul de cabine, egal cu cetăţenii români care au voie să fie în secţia de vot”, a explicat pentru gândul Iolanda Costide, reprezentant ACL în secţia de la ICR Londra.
„Ba da, pot folosi toate ştampilele, organizându-se la faţa locului. E vorba de bunăvoinţă şi de organizare practică la nivelul secţiei”, a replicat pentru gândul purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.
La fel spune şi Biroul Electoral pentru Străinătate: deşi regula e de un om-o ştampilă-o cabină, se pot face excepţii, dar pe răspunderea preşedintelui secţiei. Acesta poate decide, în baza numărului de români care aşteaptă să voteze şi a numărului de membri pe care îi are disponibili în comisie, să dea mai mult de o ştampilă şi o cabină unui om. „Noi le-am recomandat să le folosească pe toate”, a declarat pentru gândul Andra Asănică, locţiitorul preşedintelui Biroului pentru Străinătate, care admite că, dacă urmează acest sfat, preşedinţii de secţie „şi-o asumă”.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Brânduşa Predescu, a comentat, la rândul său, că toate eforturile de fluidizare a votului din străinătate devin irelevante dacă membrii politici nu se prezintă duminică. „Găurile care vor fi - şi vor fi - vor contribui la noi probleme” duminică, ne-a spus Predescu.
„Bunele intenţii nu au fost de ajuns”, a comentat şi Smaranda Vornicu, purtătoarea de cuvânt a ministrului pentru Dialogul cu Românii de Pretudindeni, Bogdan Stanoevici, referindu-se la propunerile MAE pentru fluidizarea votului cu ştampile, cabine, pixuri şi formulare tipărite.
Nici la Biroul pentru Străinătate, nu există la această oră mai mult optimism că votul de duminică se va desfăşura fără probleme. Toată lumea are însă un gândl: „Să sperăm că reprezentanţii partidelor se vor prezenta. Cel mai important e să vină membrii”, subliniază Andra Asănică.
Alte articole recomandate
-
Bucureştenii îşi pot face buletin şi sâmbătă şi duminică, pentru...
-
TVR va difuza duminică, la închiderea urnelor, concluziile unui...
-
Mesajul lui Iohannis către tineri
Comentarii
