Cum a fost îngreunat procesul de votare din străinătate. Studenţii români din diaspora vor să ştie cine sunt vinovaţii

Studenţii români din străinătate susţin că procesul de vot a fost îngreunat de autorităţi şi vor să ştie cine sunt vinovaţii pentru situaţia creată duminică, când mii de români aflaţi în diaspora au stat la cozi interminabile, iar mulţi dintre ei nu au reuşit să voteze.
Studenţii au stat ore în şir la coadă la vot pentru că nu au fost lăsaţi să completeze formularele pe proprie răspundere în altă parte decât în secţia de vot. În plus, mai spun studenţii, pe lângă faptul că nu au avut suficiente formulare, declaraţiile pe propria răspundere au fost împărţite alegătorilor de către membrii din comisie care au refuzat ca acest lucru să fie făcut de către observatori. Acest aspect a fost un al factor care a îngreunat procesul de vot.
„S-a transmis o circulară scrisă de la BEC către ambasadă, iar ambasada a transmis apoi către preşedinţii de comisie că formularele pe proprie răspundere se pot completa numai în interiorul secţiei de votare. Când am cerut să ni se dea formularele să fie completate afară ni s-a spus că nu”, a spus Alexandru Urdas, reprezentantul Ligii Stundenţilor Români în Străinătate din Franţa, care a fost observator la una din secţiile de votare de la Paris.
„Au fost momente în care toată lumea completa formularele în secţia de votare şi nimeni nu vota. Noi am sunat la BEC şi ne-au spus că nu se schimbă decizia de a completa în interior”, mai spune Alexandru Urdaş, care arată că formularele s-au dat spre completare afară în prima parte a zilei.
„Eu am fost observator de la 13.30, dar i-am găsit pe cei de la coadă că aveau formularele afară. Au avut formulare până pe la 15.00. Din câte am aflat atunci s-ar părea că încă de sâmbătă ambasada a primit o circulară cum că formularele pe proprie răspundere trebuie completate în sală. Nimeni nu a ştiut de ea până duminică la prânz. Dar important e să semnezi în faţa preşedintelui de comisie, nu să completezi”, a mai spus Urdas.
Acesta afirmă că cea mai mare problemă în ceea ce priveşte votul din străinătate este lipsa secţiilor de votare. „Statisticile arată că numai în Franţa sunt 4.000 de studenţi, plus masteranzii şi doctoranzii. În plus, sunt mult mai mulţi români la muncă care au venit după ce s-au ridicat restricţiile de muncă. E ridicol să nu poţi vota pentru că nu ai secţii de votare”, spune Alexandru Urdas.
Reprezentanţii BEC contactaţi de gândul au declarat că nu a existat nicio circulară în acest sens şi că toate deciziile privind procesul de votare se găsesc pe propriul site.
“Suntem foarte indignaţi şi trişti"
Situaţia din Franţa nu a fost singulară. Alexandra Sasu, vicepreşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) , spune că, în cursul zilei de duminică, a primit zeci de telefoane de la studenţii aflaţi în mai multe oraşeeuropene care se plângeau că stau la cozi kilometrice şi nu pot vota.
„Au stat la cozi imense la Paris, Sttutgart, Hamburg, Londra şi Viena. Din ce ne-au spus ei procesul de vot a încetinit pe la prânz, când am înţeles că s-a trimis o circulară de la Biroul Electoral Central, prin care alegătorii nu mai aveau voie să intre în secţia de votare cu declaraţiile pe proprie răspundere gata scrise. În plus, n-au avut destule formulare, şi asta a întârziat votul. Nu mi se pare normal să nu li se dea dreptul la vot persoanelor care vor să voteze”, a spus Alexandra Sasu.
Aceasta susţine că nu ştie care este numărul exact al studenţilor care nu au reuşit să voteze, dar aproximativ jumătate dintre oamenii care au stat la cozi erau studenţi.â
“Suntem foarte indignaţi şi trişti că în România noastră se întâmplă astfel de lucruri. Cu toate acestea rămânem uniţi şi ne vom cere dreptul de a vota şi de a ni se respecta acest drept contituţional. Continuăm campania „Cine votează contează” şi îi îndemnăm la vot pe cât mai mulţi”, a mai spus Alexandra Sasu.
Sebastian Burduja: „Sunt nişte lucruri bizare care s-au întâmplat duminică”
Sebastian Burduja, fondatorul Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), spune că duminică a primit zeci de telefoane de la colegi din Franţa, Anglia şi Germania.
”Am sunat şi să vedem ce se întâmplă. Sunt nişte lucruri bizare care s-au întâmplat duminică. Prima dată le-au dat voie alegătorilor să completeze formularele pe proprie răspundere şi în afara secţiilor, apoi de pe la orele 13-14 nu i-au mai lăsat să le scrie înainte. Apoi spre sfârşitul zilei au revenit şi le-au dat voie. Dar nimeni n-a dat nicio explicaţie pentru asta. Din estimările noastre cel puţin în Franţa cam 1.000 de studenţi n-au reuşit să voteze, iar mulţi s-au răzgândit când au văzut cozile”, spune Burduja.
Acesta spune că studenţii sunt mânioşi pentru că după atâtea ore de stat la coadă nu au putut să voteze.
„Iar ideea asta că au suplimentat secţiile de votare trebuie verificată, pentru că de exemplu la Paris au rămas la fel. Per total, la coadă erau foarte mulţi tineri, iar marea lor majoritate sunt mult mai motivaţi pentru turul doi”, arată Burduja.
„Noi cerem o analiză a cauzelor pentru care românii nu au fost lăsaţi să voteze şi vrem să ştim care sunt vinovaţii pentru asta. Să ştim cine de la Biroul Electoral Central a luat decizia să nu mai primească formularele completate afară”.
Scrisoare către autorităţi: „Dreptul la vot este garantat prin Constituţie tuturor cetăţenilor României”
Luni, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si Fundatia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) au trimis o scrisoare către autorităţile române prin care cer respectarea dreptului universal la vot.
„Tinerii îşi exprimă profunda indignare şi îngrijorare faţă de modul în care s-a desfăşurat primul tur al alegerilor prezidentiale din data de 2 noiembrie 2014.LSRS a primit nenumarate sesizari din partea membrilor şi voluntarilor din toată lumea cu privire la organizarea deficitară a procesului de votare. Considerăm că este dincolo de orice limită de admisibilitate ca cetăţenii României să nu îşi poată exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat si decent oriunde s-ar afla”, spun studenţii.
„Dreptul la vot este garantat prin Constituţie tuturor cetăţenilor României şi este un element fundamental al oricărei democraţii. Incălcarea acestui drept este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept şi principiilor democratice pe care România le-a câştigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol”, se mai arată în scrisoarea studenţilor.
Acestia cer ca în 24 de ore autorităţile române să le spună cauzele pentru care nu au fost lăsaţi să voteze.
„Facem pe această cale un apel catre toate instituţiile abilitate să facă de urgenţă o evaluare obiectivă a cauzelor situaţiilor create în întreaga lume şi să prezinte publicului larg, în termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicităm totodată ca cei responsabili să fie traşi la răspundere în cel mai scurt timp, conform legilor în vigoare”, mai cer studenţii.
Andreea OFIŢERU
Comentarii
