Ei se fac că ne respectă, noi ne facem că-i votăm. Azi, alegeţi deştept!

În anii cu alegeri, de ziua Z e mare tevatură. Diverşi încearcă să ne-o vândă ca pe o zi astrală. După trecerea sa, e musai să intrăm într-un timp al fericirii, sau măcar al unei oarece siguranţe liniştitoare. În care viitorii lideri, care tânjesc înfriguraţi după o cât mai mai generoasă blagoslovire populară, devin mai buni, mai dedicaţi şi mai imuni la tentaţii şi obiceiuri necurate, în care, după o neaşteptată iluminare, îşi dau seama de însemnătatea cinstei şi a privirii senine.
Cu siguranţă, dacă acest efort de convingere, însoţit şi de fapte s-ar face ceva mai des şi nu odată la patru- cinci ani (sau la vreun termen mai intempestiv) mersul lucrurilor ar fi ceva mai lin şi lumea s-ar îndrepta pozitiv fără opinteli zgomotoase.
Ziua de alegeri este o zi cu trâmbiţe şi harfe pentru entuziaşti şi alte categorii de înflăcăraţi. Dar chiar şi pentru ei, pe măsură ce trecerea timpului înşiruie tot mai multe astfel de zile, trâmbiţele şi harfele se mai domolesc.
Cu toată mistica desfăşurată şi întreţinută, care are drept ţintă alegătorul anonim, mare parte din acest preţios personaj colectiv vede ziua Z ca pe o zi oarecare, în care votul e o chestiune de câteva minute, pe care după o comentezi la o cafea sau un spriţ şi o treci repede la timpul trecut .
Cu o îndoială sănătoasă, nici nu-ţi faci cine ştie ce gânduri că după ziua Z binele te va atinge concret. Poate pe alţii. Oamenii s-au obişnuit de mult să se descurce pe propriile pingele.
Aceste optici sunt de când lumea şi pământul. Ţi se vând promisiuni şi le validezi fără să-ţi faci speranţe.
Zilele Z sunt necesare şi nimeni nu pune asta la îndoială. Dar şi mai necesar ar fi să le trăim cu repetiţie şi nu la intervale fixe.
(Indira Crasnea)
Comentarii
