Manifestul unui tânăr actor pentru români: „Du-te, votează, anulează-ţi votul, dar fă ceva! E vorba de noi, de super-puteri rămase fără eroi”

Actor cu normă întreagă, Cosmin Dominte lucrează şi în week-end. Merge la teatru unde joacă în Omul-Pernă, interpretându-l pe Tupolski. Este spectacolul său de studenţie, de la absolvire, premiat încă din 2013 şi care se bucură de succes de mai bine de un an şi jumătate.
Joacă alături de trei dintre colegii săi, la fel de tineri pe un text al britanicului Martin McDonagh, tradus de Ionuţ Grama. Piesa îi place, la fel şi personajul în a cărui piele intră pentru că se identifică cu el. Tupolski este un poliţist inteligent cu un ego mare, spun criticii de teatru, uşor copilăros, intransigent, dar cu un "poker face" aproape perfect.
Imagine din spectacolul Omul-Pernă
Cosmin Dominte are 29 de ani, s-a născut şi a copilărit în Galaţi, dar a venit în Bucureşti, unde a absolvit Universitatea Naţionala de Artă Teatrală si Cinematrografică (UNATC). Nu câştigă mulţi bani din actorie, dar spune că pasiunea pentru ceea ce face contează mai mult decât banii: ”Nu ar trebui să ai ca scop banul. Succesul este rezultatul faptului că eşti foarte bun la ceea ce faci. În România mulţi se întreabă ce să facă ca să câştige cât mai mulţi bani. Şi eu am făcut asta, dar mi-am dat seama că nu e normal şi că ar fi mult mai ok să fiu împăcat eu cu mine ca să pot dormi noapte bine, să pot pune capul pe pernă zâmbind”.
Manifestul unei generaţii
"Îmi place arta în sine, sub orice formă", spune Cosmin Dominte şi dacă îi ştii CV-ul îi înţelegi şi versatilitatea. Joacă pe scenă, pe marele ecran, apare în reclame, cântă şi compune. Muzică şi versuri, adesea îmbinate, iar mesajul social este mereu prezent. Pentru că, spunea el într-un interviu, textele îi sunt oglinda societăţii şi a vremurilor pe care le trăieşte.
"Spune-mi şi mie / La ce pot să mă aştept / Încotro să mă-ndrept / Pot să mă respect?/ Nu-s arhitect, dar îmi construiesc viaţa", sunt versurile unei piese intitulată Super Puteri, piesă inclusă pe albumul solo al lui Cosmin Dominte. Versurile au fost compuse în urmă cu doi ani, dar în ele se regăseşte o întreagă generaţie de tineri.
"Nu-s pe subiect, dar sunt predicat
De dimineaţa până seara
O iau rar, respir, mi-aprind ţigara
Mai vreau să dau şi gol, sătul să nimeresc doar bara
Sătul de iarnă, mai vreau să văd şi vara
Ştiu, filmul e confuz, dar mai vreau şi o poză clară
Mă simt cu spatele la perete,
Simt că trebuie să învăţ cine ştie ce secrete
Că viaţa e organizată în etichete
Conducători de ieri au lăsat mari amprente
Şi nu poţi să le scoţi
Că te-ai născut ca toţi
În locul unde tragi tu moralul după tine pe roti
Poţi să-mi spui tu ceva concret de noi?
Generaţia care respiră fără scop în noroi?
Băi, e vorba de noi, de vânturi, de ploi, de fete frumoase cu umerii goi,
Dar şi de viitor, nu de un an sau doi.
De super puteri, rămase fără eroi
Şi nu ştiu ce să fac, dar ştiu că-s mulţi ca mine
Şi nu vreau să tac, că dacă nu eu, atunci cine?
Că vremea trece, lumea devine rece
Ce e azi nu va mai fi deloc peste zece zile sau file scrise de mine
Minţi agile abile să se lege de la sine
Nu mă privi doar, ascultă-mă, copile!
Ce trăiesc eu azi, tu să nu trăieşti mâine!
Să nu vrei doar apă şi pâine
Să nu fii doar roabă şi câine
Să nu-I laşi să te fure ca pe mine
Şi să nu fii laş să te bucuri şi de bine
Şi când vine cineva să-ţi spună cum să intri în turmă
Tu să-I spui ”amice, dar eu vreau să las o urmă în urmă”
Îţi spun, e vorba de noi, de super puteri, rămase fără eroi".
"Super puteri" sunt versuri scrise dintr-o dată de Cosmin Dominte aka Jazz 8, aşa cum este cunoscut în lumea underground. Celor care le-au ascultat rostite de el le-au plăcut, dovadă că piesa a strâns ceva like-uri şi a fost distribuită pe reţeaua de socializare unde Jazz 8 are cont.
Îi place să verseze şi deţine în palmares un titlu de campion naţional la Slam Poetry, un fel de ”poezie contemporană urbană, născută din nevoia oamenilor de a-şi pune în versuri lucrurile pe care le au pe suflet”. L-a luat anul trecut şi a mers şi la Mondialele de profil, organizate la Paris unde, spune el, a ajuns pe a şasea poziţie a clasamentului.
Motive pentru a rămâne în România
A ales să rămână în România şi dacă îl întrebi de ce a făcut-o răspunde cu o sinceritate dezarmantă: ”Sincer să fiu, nu ştiu ce m-a oprit. Până la urmă, mă gândesc că dacă pleacă toţi din ţară, unde se va ajunge? Dacă facem toţi asta, e chiar păcat”, spune. Un motiv pentru a rămâne? Îi place România în felul ei, chiar dacă, spune el, ”trebuie să sapi foarte adânc după oameni frumoşi şi interesanţi”.
Ce-l deranjează cel mai mult este însă acea urmă de comunism la nivelul mentalităţii românilor. ”Încă avem sechele, nişte stereotipuri de gândire din perioada comunismului pe care mulţi le aplică. De aici şi lupta între generaţii”, crede.
Ce spune despre clasa politică? O consideră neinteresantă. ”O mocirlă în care nici nu e bine să-ţi bagi picioarele”, adaugă el.
Foto: Facebook
Revoluţie prin vot
Şi fie că e vorba despre an electoral, fie că este vorba despre viaţa normală, Dominte îi sfătuieşte pe români să nu mai stea deoparte, să nu se mai lase călcaţi în picioare. Şi dacă au o opinie, atunci s-o exprime. Valabil şi pentru mersul la vot.
”Să gândească. Să conştientizeze. Pentru ei şi atât. Şi dacă ei vor face asta, clar o să iasă şi la vot pentru că o să înţelegi că nu e bine să rămâi aşa”. Este un mesaj simplu, dar care, pus în aplicare, ajută România să se trezească, spune.
Cosmin Dominte va merge la vot în noiembrie, să-şi aleagă preşedintele: ”Nu vreau ca votul meu să fie furat sau să voteze altcineva în locul meu”.
În viziunea lui, românii nu au o scuză pentru absenteism, deşi de multe ori le-au fost înşelate aşteptările. ”Nu mai au tragere de inimă, s-au obişnuit să fie puşi la pământ şi atunci îşi spun că nu se mai ridică pentru că s-au ridicat de o mie de ori şi nu au reuşit nimic”, este explicaţia pe care Cosmin o găseşte pentru conaţionalii săi. Dar ştie şi spune că statul acasă, non-acţiunea, nu reprezintă o soluţie. Fie că ai o opţiune clară, fie că vrei să-ţi anulezi votul, nu sta acasă în ziua alegerilor şi mergi la vot, este mesajul lui pentru toţi românii.
”Indiferent ce decizie vei lua, măcar iei o decizie. Nu e bine să stăm pasivi. Du-te, votează, anulează-ţi votul, scrie pe buletin un mesaj, dar fă ceva! Nu sta degeaba! Ai opinie, du-te şi exprim-o!”, îşi îndeamnă Cosmin compatrioţii. Ştie că mulţi dintre ei cedează în faţa mitei electorale, aşa că spune că deja eternele sticle cu ulei sau pungi cu făină să nu încline în cumpărarea unui vot. E mai importantă propria raţiune, afirmă artistul care-şi exprimă crezul social în versurile unei piese - Super Puteri.
”Important e să ştii. Dacă nu ştii, măcar să-ţi doreşti să ştii. Că dacă stai pasiv şi zici că nu te interesează şi alte 19 milioane de oameni fac la fel, atunci va fi o varză generală. Nimeni nu conştientizează consecinţele reale. Toţi se întreabă de ce politicienii fură mereu voturi. Păi du-te la vot, ca să nu ţi-l mai fure!”, mai spune Cosmin Dominte.
În după amiaza asta avea spectacol, aşa cum are de câteva ori pe săptămână la teatrele particulare din Capitală. Nu ştie ce va juca peste o lună, ce scenariu de film va primi peste două, nu ştie unde va fi peste un an pe vremea asta, dar ştie sigur un lucru: că pe 2 noimebrie 2014 va merge la vot. "Super eroii suntem noi", spune Dominte şi ascultându-l simţi că poţi schimba şi tu România.
Comentarii
