Deutsche Welle: „Democraţia este pusă la încercare în ROMÂNIA”

Principalele probleme ale ALEGERILOR PREZIDENŢIALE 2014 din 2 noiembrie 2014 ţin de valorile europene, respectarea legii şi răspunsul la o întrebare-cheie: Se află democraţia încă tânără a României sub ameninţarea „putinizării” Europei de Est? Potrivit celor de la Deutsche Well, „România se află într-o criză politică şi economică”.
La 25 de ani de la căderea comunismului, societatea românească este divizată. Pe de o parte se află tinerii educaţi care ţin cu liberalii şi pe de altă parte „votanţii loiali ai Partidului Social Democrat „ex-comunist””, scrie DW.
Din rândul celor 14 candidaţi, premierul Victor Ponta şi liderul ACL, Klaus Iohannis, au cele mai mari şanse de câştig. Deutsche Welle subliniază că Iohannis este un reprezentant al minorităţii germane din România şi primarul de succes al Sibiului. El militează pentru rămânerea României în familia europeană şi arată cu degetul spre „baronii social-democraţi”, care ar fi vinovaţi pentru problemele politice şi economice ale ţării.
Potrivit Eurostat, economia României s-a contractat în ultimele două trimestre ale anului 2014, „situându-se în recesiune”. „România a fost zguduită de mai multe scandaluri de corupţie, care au vizat capii PSD şi cercurile premierului Victor Ponta”, scrie Deutsche Welle.
Jurnaliştii germani afirmă că Victor Ponta vrea să se diferenţieze de Iohannis prin apelul la Biserica Ortodoxă Română. Premierul se consideră mândru că este român, „alimentând unele resentimente împotriva minorităţilor etnice şi religioase”. Mai mult, Iohannis ar fi fost asociat cu „traficul de organe”, „afacerile imobiliare dubioase” şi a fost acuzat că ar avea legături cu serviciile secrete din Germania - „calul troian al Angelei Merkel”.
Presa germană precizează că guvernul României se confruntă cu anumite critici internaţionale. „În Europa Centrală de astăzi, ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii. Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi „democraţia iliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă?! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”, a declarat Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice.
Citiţi editorialul lui Florin Negruţiu, redactorul-şef al Gândul.info: Da, Victor Ponta, Victoria Nuland vorbeşte despre tine
Deutsche Welle îl citează pe Mircea Vasilescu, jurnalist independent şi redactorul-şef al reviste Dilema, care spune că dacă Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale, România nu va mai fi un stat de drept. Vasilescu susţine că premierul este un „populist periculos”. „Este un maestru al propagandei şi îşi determină partidul să impună măsuri care vor ameninţa mecanismul justiţiei”.
Alte articole recomandate
- REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Prezenţă la vot ora 19:00, în...
-
Votez în România cu ochii spre Ungaria. O ţară poate fi salvată...
-
Duminica bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr
Comentarii
